Carmina rok 2018

02.03.2019 14:00

Carmina koncertovala nejen doma

Ve druhé polovině roku 2018 zavítal ženský pěvecký sbor Carmina na zajímavá a rozmanitá místa. Na začátku září si zazpíval na srazu rodáků ve Pteníně. Na konci října se uskutečnila plánovaná návštěva Regensburgu, tamější mužský pěvecký sbor připravil prohlídku starobylého města, ale i koncert.

Už za dva dny si Carminky užily večer v KKC Přeštice nazvaný Zastaveníčko s Carminou, na kterém pokřtily svůj nový kalendář. Večerem provázel dlouholetý kamarád Erik Bezdíček a diváci si mohli užít písničky, převleky, vtip a poezii nevšedního dne. S nápadem nafotit členky sboru na zajímavých místech Přešticka a jeho okolí přišla Ilona Votavová. Ve spolupráci s fotografkou Janou Freieslebenovou vzniklo dílo, ze kterého přímo čiší láska, úcta i respekt ke kraji, kde žijeme.

Carminky nechyběly ani 28. 10. v Přešticích při slavnostním sázení lípy a písněmi oslavily výročí vzniku republiky.

Adventní koncerty zahájil sbor už v neděli 25. 11. v Předenicích, zazněly skladby vánoční i tradiční koledy. Na klavír citlivě doprovázela slečna Nikola Kalinová, na kytary zkušeně hrály Martina Fornouzová a Jana Babická, na baskytaru pohotově „tvrdil muziku“ Viktor Duchek. Sbor řídila sbormistryně Jana Valentová. Podobný program zazněl v pátek 30. 11. v Borovech i v neděli 2. 12. na zámku v Příchovicích. Další dva koncerty se konaly ve spolupráci se společností Omnium, která pozvala Carminu do Klatov do kostela sv. Martina v sobotu 8. 12. a do Vřeskovic v pátek 14. 12. Mezitím si sbor zazpíval ve středu 12. 12. na přeštickém náměstí.

V pondělí 17. 12. se Carminky rozjely do Prahy koncertovat se skupinou Rangers – Plavci v Divadle Broadway. Na pódiu se skupina střídala s různými hosty, jako například s Petrou Černockou nebo Karlem Kahovcem.

Na konci roku nemohl chybět hraný a zpívaný Živý betlém v neděli 23. 12. ani tradiční koncert České mše vánoční J. J. Ryby v kostele Nanebevzetí Panny Marie 26. 12. Obě vystoupení patří už neodmyslitelně k přeštickým vánočním akcím a užívají si ho posluchači i Carminky s hosty.

Přejeme všem do nového roku 2019 pevné zdraví.

 

Vladimíra Straková, Carmina Přeštice

—————

Zpět