Pestrý rok Carminy

15.10.2018 12:09
 
Pestrý rok Carminy
 
Rok 2018 přinesl ženskému pěveckému sboru Carmina zajímavá a rozmanitá vystoupení. Plánovaná spolupráce se skupinou Rangers začala už 25. 1. v Kulturním domě Krakov v Praze, stejný program pak zazněl v zámecké zahradě v Kladně 10. 5. a na pouťových slavnostech v Poběžovicích 18. 8. Všechny tři koncerty si skupina, přeštické zpěvačky i publikum opravdu užily.
Úplně z jiného soudku byly jarní koncerty. Carmina je otevřela spolu s Radimem Zenklem, světovým hráčem na mandolínu, a dětmi z Přeštických flétniček v pondělí 26. 3. v sále KKC a unikátní večer připravil posluchačům úžasný hudební zážitek. Sbor doprovázela na klavír slečna Nikola Kalinová a na kytaru pan Zdeněk Sedláček.
 O velikonočních svátcích zavítaly Carminky do plzeňské zoo, aby zazpívaly návštěvníkům i zvířátkům na statku. Následovalo pozvání spolku pro záchranu památek Omnia do Vřeskovic v pátek 18. 5. a v neděli 20. 5. do Příchovic na zámecké Pivoňkové slavnosti, které přinesly lidové písně a skladby českých klasiků, B. Smetany, A. Dvořáka a L. Janáčka. Dostalo se i na oblíbené „kytarovky“, kde v doprovodech klavíristku N. Kalinovou vystřídaly kytaristky Martina Fornouzová a Jana Babická. Carmina tak vesele zahájila jaro.
V pátek 25. 5. se sbor zúčastnil Noci kostelů. Vícovský kostel sv. Ambrože kromě Carminy hostil i Ansámbl přeštické ZUŠ a Cantus, střídali se jejich sbormistři, Jana Valentová, Miroslav Vacek a Jan Šmat, na klavír si zahrál Dušan Rada. Příjemná spolupráce zpěváků vyvrcholila společnými skladbami Adama Michny z Otradovic.
V sobotu 9. 6. si Carmina odskočila do Mariánských Lázní, kde proběhlo tradiční setkání sborů Plzeňského a Karlovarského kraje. Organizace se ujal tamější sbor Fontána. Průvod nádherným městem, společné koncertování na kolonádě, jednotlivá vystoupení i závěrečný slavnostní galavečer se vyznačoval báječnou náladou, špičkovými výkony a neobyčejným muzikantským nasazením.
Předposlední srpnový víkend proběhlo soustředění sboru ve Švihově, Carmina se zde připravovala na druhou polovinu roku, která bude určitě také pestrá. V říjnu si zazpívá v Německu a kromě adventních koncertů ji čeká i vystoupení s Rangers v pražském divadle Broadway. Asi nejvíc se Carmina těší na novinku a překvapení v jednom - křest svého kalendáře Zastaveníčka s Carminou, kterým zahájí oslavy výročí založení sboru. Zveme tedy všechny v úterý 23. 10. do sálu KKC.
 
Vladimíra Straková, Carmina Přeštice

—————

Zpět